Sałatka z georgii- konkurs_podróże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego rondla wsypać fasolę i zalać 4 szklankami zimnej wody. Dodać liść laurowy i goździk. Zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień. Gotować przez 45 -50 minut, aż fasola będzie miękka, od czasu do czasu zamięszać. Dolać wody, jeżeli mieszanina będzie za sucha. Odcedzić fasolę i opłukać zimna wodą. Wrzucić liść laurowy i goździk. Przełożyć fasolę do miski. Dodać cebulę i wymieszać. W małej misce wymieszać skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, ocet , sos z ostrych papryczek, kalendrę, czosnek, sól, pieprz i pokruszone, ostre papryczki. Dodać oliwę.Fasolę zalać sosem, wymieszać. Miskę przykryć plastikowa folia i wstawić na noc do lodówki. Plasterki ogórka pokroić na ćwiartki. Dodać do sałatki przed podaniem.
Komentarze