Smaczna i pożywna sałatka z warzywami i makaronem, doskonałe na każdą okazję i porę dnia.
Składniki:
1/2 makaronu (muszelki albo kolanka)
2 czerwone papryki
1 zielony ogórek
2 ogórki kiszone albo w occie
puszka kukurydzy
średnia cebula
200 g polędwicy lub szynki konserwowej
100 g żółtego sera
mała kapusta pekińska
2 jajka ugotowane na twardo
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz
Sałatka z gotowanego makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, dokładnie osączamy. Warzywa myjemy i usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę lub paseczki. Ser żółty kroimy, polędwicę w paseczki, ogórki w kostkę, jajka też. Kukurydzę osączamy, kapustę pekińską siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, solimy do smaku. Dodajemy majonez, mieszamy. Odstawiam na godzinę aby smaki się przegryzły.
Komentarze