Sałatka z buraków, pieczarek i kalafiora

0 (0 ocen)

Już raz skosztowałam sałatki z dodatkiem surowych pieczarek. Tym razem grzyby uzupełniłam o czerwone buraczki oraz kalafior i to połączenie okazało się idealne. Do tego pikantne i aromatyczne przyprawy, które nadają charakteru. Sałatka w sam raz jako dodatek do obiadu. Polecam!

Składniki:

  • 400 g ugotowanych, obranych czerwonych buraków (3 duże sztuki - przed ugotowaniem łącznie ok. 500 g)
    5 dużych pieczarek (łącznie 350 g)
    1/2 średniego kalafiora (300 g)
    15 cm-owy kawałek smukłego pora
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    szczypta chilli
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Przystawki

Sałatka z buraków, pieczarek i kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z buraków, pieczarek i kalafiora 1. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe cząstki i przełożyć do miski. Dodać oczyszczonego i posiekanego pora, wlać sok z cytryny, wsypać kolendrę, chilli oraz po szczypcie soli i cukru. Całość wymiesza i odłożyć na co najmniej 30 min.
  • Sałatka z buraków, pieczarek i kalafiora 2. Następnie dodać przygotowany kalafior, pokrojone w kostkę buraki, natkę pietruszki i oliwę. Składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem cytrynowym.
  • 3. Kalafior podzielić na małe kawałki, następnie krótko obgotować (ok. 3 min) w lekko osolonej widzie, po czym osączyć i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować