Przepis dostałam kilka lat temu od mojej teściowej. Taka sałatka jest pysznym dodatkiem do obiadu, można również przyrządzić z niej sam obiad: zupę buraczano – paprykową.
Sałatka z buraczków i papryki do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki wyszorować, większe sztuki przekroić na pół, zalać zimną wodą i ugotować. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nadmiar soków zlać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę obrać. Oba składniki pokroić w kostkę.
2.Z podanych składników zagotować zalewę. Do zalewy dodać pokrojoną cebulę i paprykę, ponownie zagotować i przestudzić.
3.Zalewę z papryką i cebulą zalać starte buraki, dokładnie wymieszać. Sałatką napełnić czyste i wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 30 – 40 minut.
Komentarze