Sałatka z buraczków i papryki do słoików

4.5 (190 ocen)

  • 4 godz.

Przepis dostałam kilka lat temu od mojej teściowej. Taka sałatka jest pysznym dodatkiem do obiadu, można również przyrządzić z niej sam obiad: zupę buraczano – paprykową.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 3 kg buraków,
    1 kg papryki,
    1 kg cebuli

    Zalewa:
    ¾ szklanki octu 10%,
    1 szklanka oleju,
    1 szklanka cukru,
    1 szklanka wody,
    czubata łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty Sałatki Przetwory

Sałatka z buraczków i papryki do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki wyszorować, większe sztuki przekroić na pół, zalać zimną wodą i ugotować. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nadmiar soków zlać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę obrać. Oba składniki pokroić w kostkę.
  • 2. Z podanych składników zagotować zalewę. Do zalewy dodać pokrojoną cebulę i paprykę, ponownie zagotować i przestudzić.
  • 3. Zalewę z papryką i cebulą zalać starte buraki, dokładnie wymieszać. Sałatką napełnić czyste i wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 30 – 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować