Sałatka z buraczków marynowanych, pieczarek i jajek

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Jest to bardzo smaczna sałatka. Podałam ją ze świeżym pieczywem, ulubioną wędliną i serem żółtym. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Z powodzeniem możemy przygotować ją dla gości.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 jajek
    1 puszka groszku zielonego
    1 puszka kukurydzy
    1 duży słoik pieczarek marynowanych w occie
    2 słoiki marynowanych buraczków w occie ( tartych na tarce o dużych oczkach )
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    majonez ( kilka łyżek )
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Buraczki

Sałatka z buraczków marynowanych, pieczarek i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, następnie dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
  • 2. Kukurydzę i groszek odsączamy dokładnie z zalewy.
  • 3. Buraczki przekładamy na sito i dokładnie odciskamy z zalewy.
  • 4. Pieczarki wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • 5. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z majonezem ( majonez według uznania ) i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 6. Przygotowana sałatką odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki ,, przegryzły się''. Po tym czasie podajemy. Sałatkę można podać schłodzoną prosto z lodówki.

Porady

Pieczarek w słoiku miałam 40 dag. Buraczków w każdym słoiku 38 dag. Buraczki mogą byc całe, wtedy trzeba zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować