Brokuły z fetą, prażonymi pestkami słonecznika, polane sosem czosnkowym. Taką sałatkę można podawać jako osobny posiłek na lunch, kolację ale równie dobrze pasuje jako przystawka na różnego rodzaju przyjęcia. Polecam ją każdemu.
30 min
Składniki:
-1 duży brokuł
-100 g sera feta
-mały jogurt naturalny lub 4-5 łyżek jogurtu greckiego
-1 łyżka majonezu
-2 ząbki czosnku
-garść ziaren słonecznika lub płatków migdałowych
-pieprz
Sałatka z brokułów i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę i wrzucić różyczki brokułów. Gotować około 3 minuty, odcedzić i przełożyć na talerz do wystudzenia.
Ziarna słoneczka prażmy na suchej patelni.
Ser feta kroimy w kostkę i wykładamy na talerz z brokułami. Przyprawiamy pieprzem, polewamy sosem i posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika.
Sos czosnkowy:
W misce mieszamy łyżkę majonezu, jogurt oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Smacznego :)
Komentarze