Sałatka z brokułów i fety

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Brokuły z fetą, prażonymi pestkami słonecznika, polane sosem czosnkowym. Taką sałatkę można podawać jako osobny posiłek na lunch, kolację ale równie dobrze pasuje jako przystawka na różnego rodzaju przyjęcia. Polecam ją każdemu.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 duży brokuł
    -100 g sera feta
    -mały jogurt naturalny lub 4-5 łyżek jogurtu greckiego
    -1 łyżka majonezu
    -2 ząbki czosnku
    -garść ziaren słonecznika lub płatków migdałowych
    -pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sos czosnkowy

Sałatka z brokułów i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę i wrzucić różyczki brokułów. Gotować około 3 minuty, odcedzić i przełożyć na talerz do wystudzenia.
    Ziarna słoneczka prażmy na suchej patelni.
    Ser feta kroimy w kostkę i wykładamy na talerz z brokułami. Przyprawiamy pieprzem, polewamy sosem i posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika.
    Sos czosnkowy:
    W misce mieszamy łyżkę majonezu, jogurt oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Feta Sałata Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować