Uwielbiam tak podanego brokuła do dań z grilla. Ale czasami robię go dla siebie i córki na kolację. Obie lubimy takie sałatki.
Składniki:
Na 2 duże porcje:
1 duża garść słonecznika
1 mała główka brokułu
2 pomidory
50 g sera żółtego
duża szczypta ziół prowansalskich
sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Sałatka z brokułami, serem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słonecznik uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Brokuł wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 5 minut bez przykrycia. Odcedzić, wystudzić.
Pomidory (można je sparzyć, zdjąć skórkę) pokroić w grube plastry i ułożyć na talerzach.
Sos: zmieszać majonez z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Polać pomidory. Na wierzch ułożyć różyczki brokułu.
Całość posypać startym żółtym serem, ziołami i prażonym słonecznikiem
Komentarze