Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i kukurydzą (szybka, zdrowa, bezglutenowa)

4.51 (186 ocen)

  • 50 min

Tą sałatkę przygotowuję od dawna. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a poza tym nie wymaga wielu składników. Wystarczy puszka kukurydzy i tuńczyka oraz torebka ryżu. Poza tym sałatka nie zawiera glutenu. Polecam do pracy, szkoły lub na imprezę.

  • 50 min

Składniki:


  • 1 woreczek ryżu brązowego (może być też biały)
    1 puszka tuńczyka w oleju (odsączonego)
    1 puszka kukurydzy
    1 łyżka majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu lub domowego*
    1 łyżka gęstego jogurtu
    1 łyżeczka musztardy
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z brązowym ryżem, tuńczykiem i kukurydzą (szybka, zdrowa, bezglutenowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmujemy z woreczka i studzimy. Gdy ryż ostygnie dodajemy odsączonego tuńczyka, odsączoną kukurydzę. Wszystko razem mieszamy** i przyprawiamy solą i pieprzem.

Porady

*W wersji imprezowej do sałatki można dodać sam majonez. ** Do sałatki można również dodać 3 jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone, ogórki kiszone czy też drobno posiekaną cebule.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować