Sałatka z brukselki i parówek

4.5 (172 ocen)

Tym razem brukselka w sałatce. Pycha.

Składniki:

  • 20 główek brukselki (150-200g)
    2 cienkie parówki z szynki (80-100g)
    1 cebula szalotka
    3 jajka
    4-5 łyżek majonezu
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    sól
    cukier
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z brukselki i parówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści i płuczemy. Głąbiki nacinamy na krzyż. Przelewamy wrzątkiem, a następnie wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli. Gotujemy 10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odsączamy i odstawiamy do ostudzenia.
    Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
  • 2. Brukselkę kroimy w ćwiartki, jajka w grubą kostkę. Obraną szalotkę kroimy również w kostkę, a parówki w plasterki o grubości 4-5 mm.
  • 3. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy zieloną pietruszkę, majonez, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Porady

Zamiast parówek z szynki możemy użyć zwykłych cienkich parówek np. śląskich. Cebulę szalotkę możemy zastąpić cebulą białą lub czerwoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować