Uparowanie ryby trwa tylko 10 minut. W tym czasie można pokroić warzywa, które mamy pod ręką, dodać awokado i smaczna, szybka przekąska z miruną gotowa!
50 min
Składniki:
200 g ryby o białym, zwartym mięsie (np. miruny nowozelandzkiej)
sól
pieprz biały
sok i skórka z cytryny
1 awokado
1 ogórek
1 pomidor
1 papryka czerwona
sałata (masłowa i rukola)
kawałek pora (5 cm)
1/2 pęczka kolendry
1/4 papryczki chilli
2 łyżeczki sezamu
olej rzepakowy
sos sojowy
Sałatka z awokado i rybą na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj sos. Połącz sok i skórkę z 1/2 cytryny, sos sojowy, olej rzepakowy, drobno pokrojoną papryczkę, połowę pokrojonego pora, podprażony na patelni sezam oraz połowę posiekanej kolendry. Wymieszaj. Odstaw.
2.Rybę dopraw solą, pieprzem oraz sokiem i skórka z cytryny. Odstaw na pół godziny do lodówki. Następnie ugotuj na parze. Przestudź, podziel na mniejsze cząstki.
3.Warzywa pokrój w paseczki, awokado pokrój w kostkę.
4.Na talerzu połóż sałatę, wszystkie warzywa, rybę. Posyp wszystko pozostałym porem oraz kolendrą. Polej sosem i podawaj.
Komentarze