Sałatka z awokado i rybą na parze

4.5 (161 ocen)

  • 50 min

Uparowanie ryby trwa tylko 10 minut. W tym czasie można pokroić warzywa, które mamy pod ręką, dodać awokado i smaczna, szybka przekąska z miruną gotowa!

  • 50 min

Składniki:

  • 200 g ryby o białym, zwartym mięsie (np. miruny nowozelandzkiej)
    sól
    pieprz biały
    sok i skórka z cytryny
    1 awokado
    1 ogórek
    1 pomidor
    1 papryka czerwona
    sałata (masłowa i rukola)
    kawałek pora (5 cm)
    1/2 pęczka kolendry
    1/4 papryczki chilli
    2 łyżeczki sezamu
    olej rzepakowy
    sos sojowy
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Ryba

Sałatka z awokado i rybą na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj sos. Połącz sok i skórkę z 1/2 cytryny, sos sojowy, olej rzepakowy, drobno pokrojoną papryczkę, połowę pokrojonego pora, podprażony na patelni sezam oraz połowę posiekanej kolendry. Wymieszaj. Odstaw.
  • 2. Rybę dopraw solą, pieprzem oraz sokiem i skórka z cytryny. Odstaw na pół godziny do lodówki. Następnie ugotuj na parze. Przestudź, podziel na mniejsze cząstki.
  • 3. Warzywa pokrój w paseczki, awokado pokrój w kostkę.
  • 4. Na talerzu połóż sałatę, wszystkie warzywa, rybę. Posyp wszystko pozostałym porem oraz kolendrą. Polej sosem i podawaj.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Chili Kolendra Ryby Sałata Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować