Sałatka z czerwonym ryżem i granatem

4.51 (196 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna sałatka z czerwonym ryżem, kurczakiem i granatem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czerwony ryż: 250 gramów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - oliwa: 60 mililitrów
    - miód: 2 łyżki
    - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - prażone płatki migdałów: 50 gramów
    - zielony ogórek: 1 sztuka
    - cebulka dymka: 1 pęczek
    - ser feta: 100 gramów
    - granat: 1 sztuka
    - koperek: 1 pęczek
    MARYNATA DO KURCZAKA:
    - oregano: 0.5 łyżeczki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z czerwonym ryżem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka oczyścić, natrzeć oregano i solą, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Następnie zawinąć w folię i odstawić na 3 godziny do lodówki. Zamarynowaną pierś grillować na grillu lub patelni grillowej przez 6 minut z każdej strony. Odstawić do ostygnięcia. Gdy mięso będzie już zimne, pokroić w kostkę.
    Ryż ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody przez 18 - 20 minut, odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Obranego ogórka i ser feta pokroić w drobną kostkę. Koper i dymkę posiekać. Z granatu wyjąć pestki.
    Do wystudzonego ryżu dodać pokrojone mięso z kurczaka i pozostałe składniki sałatki. Dodać dressing przygotowany z miodu, soku z cytryny i oliwy. Całość dobrze wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Przed podaniem ponownie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować