Sałatka z czerwonym ryżem i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka oczyścić, natrzeć oregano i solą, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Następnie zawinąć w folię i odstawić na 3 godziny do lodówki. Zamarynowaną pierś grillować na grillu lub patelni grillowej przez 6 minut z każdej strony. Odstawić do ostygnięcia. Gdy mięso będzie już zimne, pokroić w kostkę.
Ryż ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody przez 18 - 20 minut, odcedzić, odstawić do ostygnięcia.
2.Obranego ogórka i ser feta pokroić w drobną kostkę. Koper i dymkę posiekać. Z granatu wyjąć pestki.
Do wystudzonego ryżu dodać pokrojone mięso z kurczaka i pozostałe składniki sałatki. Dodać dressing przygotowany z miodu, soku z cytryny i oliwy. Całość dobrze wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Przed podaniem ponownie wymieszać.
Komentarze