Sałatka z czerwonej kapusty na gorąco

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smak czerwonej kapusty, połączony z czerwonym winem i suszonymi owocami dla mnie rewelacja.

  • 30 min

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty
    kieliszek czerwonego wytrawnego wina
    2 łyżki masła
    1 łyżka brązowego cukru lub miodu
    1 jabłko
    5 suszonych śliwek
    5 suszonych moreli
    1 mała czerwona cebula
    sól
    pieprz ziołowy

Sałatka z czerwonej kapusty na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną cebulę, drobno siekamy dusimy na maśle. Do cebuli dodajemy drobno posiekaną kapustę, podlewamy posypujemy cukrem i solą, podlewamy winem. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Morele i śliwki kroimy i również dodajemy do kapusty. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta się udusi. Na koniec doprawiamy pieprzem ziołowym.

Porady

Tak zrobiona kapusta wyśmienicie komponuje się z dziczyzną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy