Sałatka z cukinii, selera i marchwii

4.47 (154 ocen)

  • 2 godz.

Tylko mi nie mówcie, że nie robicie zapasów na zimę!, coś tam pewnie przygotowujecie?...czy nie? :).Cukinie rosną jak szalone i przecież trzeba je zużyć, a ja mam sprawdzony przepis na pyszną sałatkę, po którą będziecie sięgać jak lato zamknie swoją spiżarnie :), nie dajcie się prosić!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 8 litrowych słoików:


    5 kg cukinii
    1.2 kg marchewki
    1.2 kg selera
    1.2 kg cebuli
    1/3 szklanki soli, kamiennej nie jodowanej


    Zalewa:


    2.5 litra wody
    1 szklanka octu 10%
    2 łyżki soli, nie jodowanej
    10 pełnych łyżek cukru
    2 płaskie łyżeczki pieprzu
    6-8 liści laurowych
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z cukinii, selera i marchwii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    1. Warzywa myjemy. Jeśli cukinie są duże to należy z nich usunąć gniazda nasienne, małe mogą pozostać w całości, kroimy je na cienkie plastry. Marchew i seler obieramy i ścieramy na wióra. Cebulę kroimy na pióra. Wszystkie warzywa mieszamy z solą, odstawiamy na 3-5 godzin, następnie bardzo mocno odciskamy nadmiar powstałych płynów. .

    2. Łączymy ze sobą składniki na zalewę, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną zalewę mieszamy z odciśniętymi warzywami, przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować