Sałatka z cukinii na zimę

4.5 (152 ocen)

  • 30 min

Gdy mamy lato w pełni korzystamy z jego dobrodziejstw. Spędzamy więcej czasu na świeżym powietrzu, spacerujemy, uprawiamy sport. Delektujemy się smakiem i aromatem owoców i warzyw na które czekamy z utęsknieniem cały rok, by gdy tylko się pojawią robić, co w naszej mocy, by zostały z nami na dłużej.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki :

    4 kg cukinii
    2 kg cebuli
    2 kg marchewki
    1 papryka (ja użyłam czerwonej)
    ziele angielskie
    liście laurowe
    sól

    Zalewa :

    1 szkl. cukru
    1 szkl oleju
    4 szkl. wody
    1 i 1/2 szkl. octu
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka z cukinii na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne.
    Następnie kroimy w plasterki.
    Solimy (ja użyłam 4 łyżki soli) i odstawiamy na 2-3 godziny.
    W tym czasie marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę obieramy i kroimy bądź ścieramy na tarce.
    Paprykę myjemy, oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
    Do dużego garnka wkładamy odciśniętą z soku cukinię oraz marchew, cebulę, paprykę.
    W osobnym naczyniu przygotowujemy zalewę, łącząc składniki.
    Gotową zalewę dodajemy do warzyw.
    Gotujemy około 6 minut.
    Następnie przekładamy gorącą sałatkę do wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka wkładamy listek i kilka ziaren ziela.
    Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.
    Po pasteryzacji słoiczki układamy do góry dnem.
    Sałatką możemy delektować się przez cały rok jest pyszna.
    Polecam gorąco ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Marchewka Ocet Papryka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować