Sałatka z cukinii i papryki do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy, ja użyłam dojrzałej więc dodatkowo ją obrałam a także wydrążyłam środek.
Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię zasypać 4 łyżkami soli. Odstawić na około 3 godz. Cebulę obrać i pokroić w piórka, posypać 2 łyżkami soli i także odstawić aby zmiękła. Po tym czasie cukinię i cebulę odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać także startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszać.
Ocet zagotować, dodać cukier a gdy się rozpuści dodać wszystkie przyprawy. Gorącym płynem zalać sałatkę i odstawić na kolejne trzy godziny. Warzywa wraz z zalewą przełożyć do słoików. Do każdego słoika wlać dodatkowo po 1 łyżce oleju. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 30 min.
Słoiki najlepiej ustawić na ściereczce w garnku o grubym dnie. Wody wlewamy do 3/4 wysokości słoików.
Porady
Cukinię można obierać lub nie, wszystko zależy od warzywa. Ja obrałam bo była to bardzo duża cukinia ale jeśli miałabym młodą nie robiłabym tego.
Komentarze