Sałatka z ciecierzycy

4.5 (167 ocen)

sałatka z ciecierzycą w roli głównej. Delikatna i aromatyczna. Minimalna ilość składników, warto ją zrobić - polecam !Przepis umieścił na swojej stronie David Lebovitz

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
    1 mała czerwona cebula lub 1 dymka
    3 łyżki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
    3/4 łyżeczki soli morskiej
    3 łyżki drobno posiekanej świeżych liści mięty
    starta skórka z 1 cytryny
    2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
    opcjonalnie: czerwony lub świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namoczyć w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę wodą, tym razem wrzącą. Gotować na średnim ogniu przez ok 40 minut, aż ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić na bok.

  • 2. W dużej misce wymieszać ciecierzycę, oliwę z oliwek, , miętę, skórkę z cytryny i sok, sól i pieprz, jeśli go używamy
  • 3. Doprawić do smaku. W zależności od rodzaju użytej mięty, można dodać jej więcej.
  • 4. Ciecierzyca powinna być podawana w temperaturze pokojowej.

Porady

Sałatkę można zrobić nawet dwa dni wcześniej i przechować w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Cytryna Mięta Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować