Sałatka włoska

0 (0 ocen)

Pyszna, kolorowa i sycąca sałatka makaronowa z dodatkiem salami, papryki i mozzarelli.

Składniki:

  • 1) 120 g makaronu kokardki
    2) ok. 70 g salami
    3) zielona papryka
    4) mozzarella (ok. 130g)
    5) 10 pomidorków koktajlowych
    6) pęczek świeżej bazylii
    7) olej
    8) ocet winny
    9) ocet balsamiczny
    10) sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sałatka włoska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
  • 2. Salami kroimy w cienkie paski, natomiast paprykę i mozzarellę w kostkę.
  • 3. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Listki bazylii siekamy.
  • 4. Przygotowujemy sos: mieszamy 4 łyżki oleju, 2 łyżki octu balsamicznego i łyżkę octu winnego i doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • 5. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski i delikatnie mieszamy, następnie polewamy przygotowanym sosem. Sałatkę najlepiej odstawić na kilka minut, żeby smaki się „przegryzły”.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy