Sałatka wiosenna z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kopytka: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy dokładnie , dodajemy śmietanę , jajko mąkę pszenna i ziemniaczaną , wyrabiamy razem na jednolitą masę.
Bierzemy po kawałku ciasta , formujemy wałeczki z których kroimy ukośne nie duże " kopytka"
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli , gotujemy kopytka do wypłynięcia na wierzch.
Odcedzamy , odstawiamy do wystudzenia
2.Sałatka: Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na małe kawałki , rzodkiewki przekrawamy na pół. Pomidora oraz ser żółty kroimy w kostkę. Jajka obieramy , kroimy także w dużą kostkę.Koperek siekamy drobno.
Składniki na dressing łączymy , polewamy sałatkę , mieszamy. Do sałatki przekładamy kopytka , ponownie delikatnie mieszamy.
Komentarze