Sałatka wiosenna z kopytkami

4.5 (169 ocen)

Do podania jako samodzielny lekki obiad lub dodatek do grillowanych , duszonych , lekkich mięs :)

Składniki:

  • Kopytka:
    500 g. ugotowanych ziemniaków w osolonej wodzie
    1 jajko
    2 łyżki śmietany 18%
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    Sałatka:
    1 główka sałaty lodowej ( 500 g)
    2 pęczki małych rzodkiewek
    2 pomidory
    3 jajka kurze ugotowane na twardo ( najlepiej wiejskie)
    100 g. sera żółtego w kawałku
    1/2 pęczka koperku
    Dressing:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sok z 1/2 limonki
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka czosnku granulowanego

Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Sałatka wiosenna z kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kopytka 1. Kopytka: Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy dokładnie , dodajemy śmietanę , jajko mąkę pszenna i ziemniaczaną , wyrabiamy razem na jednolitą masę.
    Bierzemy po kawałku ciasta , formujemy wałeczki z których kroimy ukośne nie duże " kopytka"
    W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli , gotujemy kopytka do wypłynięcia na wierzch.
    Odcedzamy , odstawiamy do wystudzenia
  • 2. Sałatka: Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na małe kawałki , rzodkiewki przekrawamy na pół. Pomidora oraz ser żółty kroimy w kostkę. Jajka obieramy , kroimy także w dużą kostkę.Koperek siekamy drobno.
    Składniki na dressing łączymy , polewamy sałatkę , mieszamy. Do sałatki przekładamy kopytka , ponownie delikatnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować