Sałatka wiosenna z granatem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszna lekka sałatka z szynką prosciutto i granatem doprawiona zdrowym olejem z pestek moreli, zawiera dobre jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu.Pyszna zdrowa przekąska w ciągu dnia, w sam raz na nadchodzącą wiosnę.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
    1 granat
    1 kulka mozzarelli
    2 pomidory
    1 ogórek świeży
    80 g szynki prosciutto

    Sos:
    1 łyżka oleju z pestek moreli
    1 sos grecki lub francuski
    2 łyżki zimnej wody
    sól do smaku

Sałatka wiosenna z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę i pozostałe warzywa myjemy, sałatę rwiemy na drobne kawałki, przekładamy do salaterki, pomidora i ogórka kroimy w kostkę, osączoną z zalewamy mozzarellę również, dodajemy do sałaty.Mieszamy, na wierzchu układamy szynkę prosciutto zwiniętą w ruloniki, posypujemy obranymi ziarenkami granatu.
    Składniki sosu mieszamy ze sobą polewamy sałatkę przed podaniem, ewentualnie doprawiamy odrobiną soli do smaku.

Porady

Zamiast oleju z pestek moreli, można użyć ryżowego, lnianego lub zwykłej oliwy z oliwek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy