Sałatka warzywna z pęczakiem

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Pod względem wartości odżywczych pęczak bije na głowę ryż czy makaron. Warto wykorzystać go w wielu potrawach.

  • 30 min

Składniki:

  • * 15 dag kaszy pęczak
    * 3 (średnie) ogórki kiszone
    * czerwona papryka
    * 15 dag żółtego sera
    * mała cebulka
    * 1 puszka kukurydzy
    * natka pietruszki
    * ok. 1-2 garści słoneczniku
    * 3 łyżki oliwy
    * sól
    * pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warzywna z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płuczemy kaszę i gotujemy na sypko w osolonym wrzątku (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Prażymy słonecznik na oliwie - odkładamy do ostygnięcia. Kroimy w kostkę ogórek, paprykę, cebulkę i żółty ser. Odsączamy z zalewy kukurydzę. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Odstawiamy do lodówki, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować