Sałatka warzywna z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: warzywa opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Kalafiora i brokuła podzielić na małe koszyczki. Marchewkę obrać, pokroić na cienkie paseczki. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki. Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Całość przełożyć do dużej miski, oprószyć kurkumą 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami soli, wymieszać, odstawić na 1 godzinę, by warzywa trochę skruszały. Składniki na zalewę zagotować, lekko przestudzić, zalać warzywa i ponownie odstawić na 1/2 godz. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików składniki sałatki. Na wierzchu każdego słoika ułożyć po 2 ziarnka ziela angielskiego, pieprzu i kawałek listka laurowego. Zakręcone słoiki ustawić w garczku wyłożonym na dnie lnianą ściereczką, zalać do 2/3 wysokości wodą. Od zagotowania pasteryzować na wolnym ogniu 25 minut.
Komentarze