Sałatka warzywna z kurkumą

4.49 (192 ocen)

  • 60 min

Sałatka o lekko słodkim smaku, wieloskładnikowa, pełna witamin. Idealny dodatek do obiadu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 9 słoików 0,5 l
    4 czerwone papryki
    3 duże cebule czerwone
    1 kalafior
    1 brokuł
    4 duże ogórki
    4 marchewki
    2 łyżeczki kurkumy
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    Zalewa:
    6 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    Ziele angielskie, listek laurowy, pieprz w ziarnkach
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka warzywna z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: warzywa opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Kalafiora i brokuła podzielić na małe koszyczki. Marchewkę obrać, pokroić na cienkie paseczki. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki. Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Całość przełożyć do dużej miski, oprószyć kurkumą 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami soli, wymieszać, odstawić na 1 godzinę, by warzywa trochę skruszały. Składniki na zalewę zagotować, lekko przestudzić, zalać warzywa i ponownie odstawić na 1/2 godz. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików składniki sałatki. Na wierzchu każdego słoika ułożyć po 2 ziarnka ziela angielskiego, pieprzu i kawałek listka laurowego. Zakręcone słoiki ustawić w garczku wyłożonym na dnie lnianą ściereczką, zalać do 2/3 wysokości wodą. Od zagotowania pasteryzować na wolnym ogniu 25 minut.

Porady

1 do sałatki można dodać kolorowe papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować