1 kg białej kapusty
1/2 kg marchwi
1/2 kg cebuli
1/2 kg ogórków
1/2 kg kolorowej papryki (ja dałam czerwoną i żółtą )
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka oliwy lub oleju
3 łyżki cukru
sól
Sałatka warzywna szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę, ogórki i papryki umyć pod bieżącą wodą. Kapustę dość grubo poszatkować, ogórki pokroić w plasterki, a papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pocić w paski. Marchew oskrobać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Cebule obrać i pociąć w talarki.
Warzywa układać w dowolnym naczyniu warstwami, przesypując je dość obficie solą. Odstawić je kilka godzin. W dużym garnku zagrzać oliwę z octem i cukrem. Ciepłą zalać warzywa, wymieszać je i zostawić jeszcze na 30 minut. Sałatkę wraz z zalewą przekładać do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut.
Komentarze