Sałatka warzywna Szwedzka

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Polecam zrobić taką sałatkę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
    1/2 kg marchwi
    1/2 kg cebuli
    1/2 kg ogórków
    1/2 kg kolorowej papryki (ja dałam czerwoną i żółtą )
    3/4 szklanki octu 10%
    1 szklanka oliwy lub oleju
    3 łyżki cukru
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory Przystawki Dodatki

Sałatka warzywna szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę, ogórki i papryki umyć pod bieżącą wodą. Kapustę dość grubo poszatkować, ogórki pokroić w plasterki, a papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pocić w paski. Marchew oskrobać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Cebule obrać i pociąć w talarki.
    Warzywa układać w dowolnym naczyniu warstwami, przesypując je dość obficie solą. Odstawić je kilka godzin. W dużym garnku zagrzać oliwę z octem i cukrem. Ciepłą zalać warzywa, wymieszać je i zostawić jeszcze na 30 minut. Sałatkę wraz z zalewą przekładać do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować