Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą i sosem tatarskim

0 (0 ocen)

Warstwowo, pysznie i kolorowo:)

Składniki:

  • Sos:
    3 jajka na twardo
    2 ogórki konserwowe
    ½ słoiczka grzybków marynowanych ( mały słoiczek)
    1 łyżka majonezu
    2 łyżeczki chrzanu
    Sol, pieprz
    Sałatka:
    2 marchewki ugotowane ( mogą być z rosołu)
    ½ puszki groszku konserwowego
    ½ puszki kukurydzy konserwowej
    15 cm pora
    ½ papryki czerwonej
    200 g mortadeli ( dobrej jakości)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą i sosem tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1o7dgv4 1. Sos:
    Jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórki także zetrzeć i lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Grzybki drobno posiekać. Dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem. Dodać chrzan i majonez, wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 min.
  • image-1g4vnli 2. Sałatka:
    Mortadelę pokroić w plastry około 1cm i usmażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, ostudzić.
  • image-0282uq1 3. Ugotowaną marchewkę pokroić w mała kostkę o boku 1 cm. Ułożyć na dnie naczynia. Groszek i kukurydze odcedzić. Na marchewce ułożyć groszek a potem kukurydzę. Następna warstwa to sos. Wyrównać.
  • image-1dbdnfm 4. Por pokroić w krążki i ułożyć na warstwie sosu. Papryke oczyścić z nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę, położyć na porze.
  • image-0lirb9f 5. Następnie ugrillowaną mortadelę pokroić w paski i każdy pasek na pół przeciąć. Ułożyć obficie na warzywach i posmarować resztą sosu. Wstawić do lodówki na godzinę, ale najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mortadela Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować