Sos:
3 jajka na twardo
2 ogórki konserwowe
½ słoiczka grzybków marynowanych ( mały słoiczek)
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki chrzanu
Sol, pieprz
Sałatka:
2 marchewki ugotowane ( mogą być z rosołu)
½ puszki groszku konserwowego
½ puszki kukurydzy konserwowej
15 cm pora
½ papryki czerwonej
200 g mortadeli ( dobrej jakości)
Sałatka warstwowa z grillowaną mortadelą i sosem tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ogórki także zetrzeć i lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Grzybki drobno posiekać. Dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem. Dodać chrzan i majonez, wymieszać. Odstawić do lodówki na 15 min.
2.Sałatka:
Mortadelę pokroić w plastry około 1cm i usmażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, ostudzić.
3.Ugotowaną marchewkę pokroić w mała kostkę o boku 1 cm. Ułożyć na dnie naczynia. Groszek i kukurydze odcedzić. Na marchewce ułożyć groszek a potem kukurydzę. Następna warstwa to sos. Wyrównać.
4.Por pokroić w krążki i ułożyć na warstwie sosu. Papryke oczyścić z nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę, położyć na porze.
5.Następnie ugrillowaną mortadelę pokroić w paski i każdy pasek na pół przeciąć. Ułożyć obficie na warzywach i posmarować resztą sosu. Wstawić do lodówki na godzinę, ale najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!
Komentarze