1-2 woreczki ryżu
50 dag pieczarek
2 małe cebule lub 1 duża
1 por
1 puszka kukurydzy
1 l słoik ogórków konserwowych
20 dag szynki
6-7 jajek
pęczek szczypiorku
keczup
majonez
Sałatka warstwowa z duszonymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do odparowania wody. Białą część pora pokroić w półplasterki, kukurydzę odcedzić. Ogórki, szynkę i jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. W szklanym naczyniu układać na przemian warstwy sałatki:
I warstwa - ryż
II warstwa - gorące pieczarki z cebulą
III warstwa - por
IV warstwa - majonez + keczup (warstwę posmarować majonezem i polać keczupem)
V warstwa - kukurydza
VI warstwa - ogórki (odcisnąć)
VII warstwa - szynka
VIII warstwa - majonez + keczup
IX warstwa - jajka
X warstwa - szczypiorek
Komentarze