Oryginalna sałatka z młodych ziemniaków i kwaszonej kapusty, z dodatkiem dipu jogortowo - twarogowego. Danie smakowo uzupełniają prażone ziarna słonecznika, a także aromatyczne zioła i przyprawy. Świetna sałatka na upalne dni.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków, ugotowanych w lekko osolonej wodzie
400 g kwaszonej kapusty
1 łyżeczka kminku mielonego
prażony słonecznik i posiekany szczypiorek do przybrania
Dip:
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
250 g twarogu półtłustego 4%
2 łyżeczki musztardy stołowej
2 ząbki czosnku
po 1 łyżce posiekanych ziół - lubczyku, mięty, szczypiorku
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka warstwowa z młodych ziemniaków i kapusty kwaszonej z dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt, twaróg i musztardę utrzeć.
2.Dołożyć obrany, posiekany czosnek, słonecznik i zioła, wsypać paprykę. Całość wymieszać i doprawić do smaku. Dip włożyć do lodówki, by przeszedł aromatami.
3.Kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą - gotować ok. 25 min, odcedzić i wystudzić, ewentualnie posiekać. Kapustę wymieszać z kminkiem.
4.Na półmisek lub do salaterki nałożyć połowę ziemniaków pokrojonych na małe cząstki. Następnie nałożyć połowę kapusty.
5.Na dip nałożyć najpierw pozostałe ziemniaki, następnie pozostała kapustę.
Komentarze