Sałatka w occie i oleju z ogórków i papryki na zimę

4.39 (185 ocen)

Ta wersja sałatki też jest bardzo pyszna. Połączenie słodkiej papryki z ogórkami i ostrą cebulką jest naprawdę celne. Sałatka jest w tej samej zalewie co poprzedni przepis na przetwory. Myślę że ta zalewa jest najlepsza jaką kiedykolwiek robiłam, i to dzięki niej sałatka jest tak aromatyczna.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
    2 papryki
    2 cebule
    1 łyżka soli
    zalewa:
    3 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    2/3 szklanki octu
    3 liście laurowe 6-7 ziarenek
Wystaw ocenę:

4.39 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka w occie i oleju z ogórków i papryki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i cebulę obieramy. Ogórki kroimy w plasterki a paprykę i cebulę w paski. Mieszamy warzywa i posypujemy solą. Odstawiamy na bok. Składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy.

    Słoiki myjemy, wyparzamy, wypełniamy odcedzonymi warzywami i uzupełniamy zalewą. Porządnie zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy we wrzącej wodzie przez 20 minut.

    Wyjmujemy, w razie potrzeby dokręcamy słoiki i stawiamy na podkładce lub desce (aby ochronić blat kuchenny przed ewentualnym zniszczeniem) do góry dnem. Kiedy sałatka całkowicie wystygnie, słoiczki przekładamy do ciemnego pomieszczenia.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować