sałatka z tuńczyka, pomidora, mozarelli

0 (0 ocen)

Mój pomysł na drugie śniadanie lub lunch. Można przygotować ją dzień wcześniej i zabrać do pracy lub szkoły.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju, 80g
    garść miksu sałat
    mini mozzarella, 20 kuleczek
    pomidor malinowy lub około 10 pomidorków koktajlowych
    świeża bazylia i oregano
    sól pieprz
    kawałek cytryny
    oliwa z oliwek

Sałatka z tuńczyka, pomidora, mozarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pojemnika sałatkowego wkładamy sałatę, na sałacie układamy pomidorki koktajlowe lub pokrojonego w ósemki pomidora. Dodajemy odcedzoną mozzarellę i odcedzonego tuńczyka. Całość posypujemy świeżą bazylią i oregano. Z boku pudełka układamy kawałek cytryny. Do pojemniczka na sos wlewamy oliwę z dodatkiem soli i pieprzu.
  • 2. Sałatkę wkładamy do lodówki. Przed samym spożycie skrapiamy oliwą oraz sokiem z cytryny.

Porady

Sałatkę dopiero przed samym spożyciem skrapiamy sosem. Gdybyśmy polali sosem od razu po przygotowaniu warzywa by zwiędły oraz puściły soki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy