Dobra sałatka na rodzinne spotkania, kiedy na stole gości coś mocniejszego :-)
20 min
Składniki:
6 śledzi z zalewy octowej
duża garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
4 średniej wielkości ogórki konserwowe
mały słoik papryki konserwowej
pół puszki kukurydzy
średnia cebula
średnie jabłko
majonez, sól, pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Sałatka śledziowa na kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie osączamy z zalewy i kroimy w małą kostkę. Mieszamy z poszatkowaną kapustą pekińską, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i paprykę. Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do śledzi. Podobnie postępujemy z jabłkiem (można nie obierać jeśli skórka nie jest zbyt twarda). Kukurydzę odcedzamy i dodajemy do reszty składników.
2.Wszystko mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz, dekorujemy jajkiem ugotowanym na twardo i posypujemy natką pietruszki.
Komentarze