Sałatka szparagowo-krewetkowa z ananasem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetna sałatka na różne przyjęcia karnawałowe

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szparagi: 1 pęczek
    - krewetki mrożone: 20 dekagramów
    - ananasy puszka: 4 plastry
    - majonez: 1 łyżka
    - śmietana kwaśna: 3 łyżki
    - cytryna: 1 sztuka
    - pietruszka zielona: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta

Sałatka szparagowo-krewetkowa z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem połowy cytryny i łyżeczki cukru, schłodzić w zimnej wodzie Ze szparagów odciąć stwardniałe końcówki i pokroić na mniejsze części.
  • 2. Krewetki rozmrozić i sparzyć wrzątkiem, odcedzić i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę. Majonez połączyć z śmietaną , doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wyłożyć do salaterki, polać sosem. Udekorować gałązkami pietruszki .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy