Pełna dobroczynnych dla zdrowia składników i do tego jeszcze przepyszna. Pomysł na nią zaczerpnęłam od szefa kuchni i jeszcze troszkę dodałam od siebie :) Polecam bardzo
15 min
Składniki:
3 podłużne buraki lub 5 okrągłych + olej do wysmarowania
2 garści sałaty roszponki
1 czerwona cebula + 2 mniejsze ogórki małosolne
2 łyżki pokruszonego wędzonego twarogu
2 - 3 ząbki czosnku + po łyżeczce pestek dyni i słonecznika + łyżka masła + sól
ocet balsamiczny i oliwa do skropienia
Sałatka z burakami, roszponką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki umyć, posmarować olejem, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach 1,5 do 2 godzin w zależności od wielkości buraków.
Takie buraczki są najsmaczniejsze więc za jednym zamachem można ich upiec więcej, będą na barszcz czy surówkę.
Gotowe buraki ostudzić, obrać, pokroić na cienkie plasterki, również ogórki, cebulę w krążki.
Czosnek zetrzeć na plastry, wrzucić na rozgrzane masło razem z pestkami dyni i słonecznika, lekko zrumienić i odrobinę posolić.
Sałatę rozłożyć na talerzu, na nią plastry buraków, ogórków i cebuli.
Posypać pokruszonym twarogiem wędzonym, skropić lekko octem balsamicznym i oliwą.
Teraz posypać odsączonym z masła czosnkiem i pestkami.
Komentarze