Sałatka z burakami, roszponką i cebulą

4.5 (194 ocen)

  • 15 min

Pełna dobroczynnych dla zdrowia składników i do tego jeszcze przepyszna. Pomysł na nią zaczerpnęłam od szefa kuchni i jeszcze troszkę dodałam od siebie :) Polecam bardzo

  • 15 min

Składniki:

  • 3 podłużne buraki lub 5 okrągłych + olej do wysmarowania
    2 garści sałaty roszponki
    1 czerwona cebula + 2 mniejsze ogórki małosolne
    2 łyżki pokruszonego wędzonego twarogu
    2 - 3 ząbki czosnku + po łyżeczce pestek dyni i słonecznika + łyżka masła + sól
    ocet balsamiczny i oliwa do skropienia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Sałatka z burakami, roszponką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć, posmarować olejem, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach 1,5 do 2 godzin w zależności od wielkości buraków.
    Takie buraczki są najsmaczniejsze więc za jednym zamachem można ich upiec więcej, będą na barszcz czy surówkę.
    Gotowe buraki ostudzić, obrać, pokroić na cienkie plasterki, również ogórki, cebulę w krążki.
    Czosnek zetrzeć na plastry, wrzucić na rozgrzane masło razem z pestkami dyni i słonecznika, lekko zrumienić i odrobinę posolić.
    Sałatę rozłożyć na talerzu, na nią plastry buraków, ogórków i cebuli.
    Posypać pokruszonym twarogiem wędzonym, skropić lekko octem balsamicznym i oliwą.
    Teraz posypać odsączonym z masła czosnkiem i pestkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Sałata Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować