Trzy podstawowe składniki, kilka minut pracy i pyszna, lekka surówka gotowa.
10 min
Składniki:
mała kapusta pekińska
pół opakowania sera feta
pomidory suszone w oliwie (mały słoiczek)
łyżka soku z cytryny
bazylia suszona lub świeża
sól
łyżka oliwy
Sałatka raz dwa trzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować i lekko osolić (nie solić za mocno, bo feta jest słona).
Fetę pokroić w kostkę, pomidory w paski.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i bazylia, polać sałatkę, wymieszać.
Sałatkę wstawić do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Porady
Ser feta można zastapić serem pleśniowym.
Do sosu najlepiej użyć oliwy, która były zalane pomidory.
Komentarze