Polecam te pyszną sałatkę, zrobiła furorę w mojej pracy, wszystkie koleżanki prosiły o przepis. Smakuje wyśmienicie ze świeżym pieczywem, sprawdzi się również jako propozycja grillowa czy świąteczna.
25 min
Składniki:
ryż długoziarnisty 150g,
salami 100g,
ser ementaler 100g,
kukurydza 1/2 puszki,
1 pęczek natki,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
2 łyżki oleju,
1 mała cebula,
300 ml bulionu mięsnego,
1 łyżeczka papryki w proszku,
SOS:
100 g gęstej śmietany 18%,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki ketchupu,
3 łyżki octu winnego z białego wina,
sól,
pieprz
Sałatka ryżowa po wegiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ryż chwilkę smażymy, dodajemy paprykę w proszku i zalewamy bulionem, gotujemy ryż do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu i studzimy.
2.Salami i ser kroimy w cienkie paski. Papryki myjemy i kroimy w cienkie słupki. Natkę drobno siekamy.
3.Składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy go solą i pieprzem. Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki, łączymy je z sosem.
4.Sałatkę doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przegryzienia. Życzę smacznego :)
Komentarze