Sałatka po rybacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby myjemy. Wkładamy
do wrzątku
z dodatkiem 1/2 łyżeczki
soli i 1 łyżki
soku z cytryny. Gotujemy
ok. 10 minut
na małym ogniu.
Wyjmujemy.
Usuwamy skórę
i ości. Mięso kroimy
w kawałki.
2.Ogórki, pomidory, paprykę
i zieleninę myjemy. Ogórki
obieramy, kroimy w plasterki
i solimy. Lekko osączamy.
Z papryki usuwamy gniazdo
nasienne, miąższ kroimy
w cienkie paski. Pomidory kroimy
w kawałki. Zieleninę osuszamy
i siekamy.
3.Ziemniaki szorujemy. Gotujemy
w mundurkach. Studzimy.
Obieramy i kroimy w kostkę.
Mieszamy z warzywami,
oliwkami i rybą.
4.Oliwę mieszamy z resztą
soku, solą i zieleniną (łyżkę natki
odkładamy). Polewamy sałatkę.
Posypujemy resztą natki.
Komentarze