Ciekawa wizualnie warstwowa sałatka warzywna z wędzoną makrelą
Składniki:
2 ziemniaki (20 dag)
2 marchewki (25 dag)
kilkucentymetrowy kawałek białej części pora
2 ogórki konserwowe (10 dag)
10 dag żółtego sera – u mnie morski
2 jajka
1 średnia wędzona makrela
sól
majonez – u mnie około 5 łyżek, ale spokojnie można dać więcej
DO PRZYBRANIA:
gruby szczypior z dymki
kilka wędzonych szprotek bez głowy
Sałatka ,,pluskające rybki’’ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewki umyłam, ugotowałam ze skórką, odlałam, ostudziłam i obrałam.
Pora opłukałam, pokroiłam w kosteczkę i przelałam wrzątkiem na sicie.
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w drobniutką kosteczkę.
Mięso makreli obrałam z ości i rozdrobniłam.
Szczypior opłukałam i osuszyłam.
Ziemniaki, marchew, ogórki konserwowe i żółty ser starłam na tace z grubymi oczkami.
2.W przezroczystej salaterce układałam warstwami: 1/2 ziemniaków – łyżka majonezu – 1/2 marchwi – szczypta soli – 1/2 pora – 1/2 ogórków – 1/2 sera – 1/2 jajek – cała makrela. I znów od początku w takiej samej kolejności.
3.Zakończyłam warstwą jajek, którą posmarowałam kilkoma łyżkami majonezu.
4.Trzonkiem widelca zrobiłam w sałatce otworki i powtykałam w nią wędzone szprotki ogonkami do góry, oraz szczypior dymki w charakterze szuwarów. Posypałam niewielką ilością pokrojonego szczypioru.
Komentarze