Sałatka Pekińska z prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na przygotowanie sałatki pełnej słodyczy z nutką ostrości oraz dodatkiem marynowanych prawdziwków.

  • 15 min

Składniki:

  • - Kapusta pekińska
    - 1 duża żółta papryka
    - Jagody Goji (około 10 łyżeczek)
    - 1 duża gruszka
    - Mały pęczek szczypiorku
    - 1 papryczka chili
    - garść orzechów włoskich
    - marynowane prawdziwki
    SOS SAŁATKOWY:
    - 1,5 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    - 2 łyżki octu jabłkowego
    - 3 łyżeczki musztardy Kremskiej (delikatnie słodkiej)
    - 3 łyżki przegotowanej wody
    - ząbek czosnku
    - pieprz
    - stewia lub cukier brzozowy
    - pół łyżeczki suszonego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka pekińska z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty pekińskiej odciąć głąb i wszystkie grubsze części liści. Cieńsze części umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miseczki.

    Gruszkę i żółtą paprykę pokroić w kostkę, papryczkę chili w krążki, prawdziwki w paski, dodać jagody Goji, posiekany szczypiorek oraz posiekane drobno orzechy włoskie.
  • 2. Przygotowanie sosu:

    Do miseczki wlać olej, wodę i ocet jabłkowy, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszony tymianek i doprawić do smaku pieprzem i cukrem brzozowym*. Wszystkie składniki wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.

    * sos powinien być słodko - kwaśny
  • 3. Sos dodać do wcześniej pokrojonych składników i dobrze wymieszać.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować