Sałatka pekińska z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty pekińskiej odciąć głąb i wszystkie grubsze części liści. Cieńsze części umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miseczki.
Gruszkę i żółtą paprykę pokroić w kostkę, papryczkę chili w krążki, prawdziwki w paski, dodać jagody Goji, posiekany szczypiorek oraz posiekane drobno orzechy włoskie.
2.Przygotowanie sosu:
Do miseczki wlać olej, wodę i ocet jabłkowy, dodać musztardę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszony tymianek i doprawić do smaku pieprzem i cukrem brzozowym*. Wszystkie składniki wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji.
* sos powinien być słodko - kwaśny
3.Sos dodać do wcześniej pokrojonych składników i dobrze wymieszać.
Komentarze