Sałatka paprykowo-pieczarkowa

0 (0 ocen)

jest świetną bazą do sałatek wystarczy dodać jajko, kukurydzę i majonez i mamy pyszną sałatkę dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 1,5 kg papryki
    1,5 kg cebuli
    1,5 kg pieczarek

    Zalewa:
    6 szklanek wody
    1 szklanka octu
    25 dkg cukru
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    pieprz

Sałatka paprykowo-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i zasolić do smaku ( ok 1 łyżki).
    Zostawić na 2 godziny a potem odcisnąć.
    Pieczarki pokroić w kostkę zagotować i odcedzić.

    Zalewa:
    Wszystkie składniki zagotować następnie dodać paprykę, cebulę i pieczarki.Chwilę pogotować i jeżeli trzeba można doprawić do smaku.
    Sałatkę wkładać do słoików ,pasteryzować ok 15 minut.

Porady

Później jest jak znalazł do wędlin na imprezy ,wystarczy odcedzić ,dodać jeszcze jajko ugotowane i pokrojone w kostkę lub kukurydzę no i oczywiście majonez.Można dodać pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego. Można również paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka a pierzarki w plasterki i otrzymamy pyszną sałatkę do ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy