Sałatka paprykowo ogórkowa

4.49 (186 ocen)

  • 2 godz.

Idealna do obiadu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    2,5 kg papryki
    2 łyżki soli

    zalewa:
    8 szklanki wody
    1 szklanka octu
    2 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    6 zieli angielskich
    10 ziaren pieprzu
    płaska łyżka gorczycy
    5 liści laurowych
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka paprykowo ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, kroimy w plastry i zasypujemy solą, Gdy zmiękną opłukujemy je dokładnie wodą i odciskamy z jej nadmiaru. Paprykę kroimy w kostkę i lekko obgotowujemy w wodzie aby zmiękła, odcedzamy.
  • 2. Paprykę mieszamy z ogórkami i nakładamy sałatkę do słoików. Składniki na zalewę wraz z przyprawami wstawiamy na ogień i zagotowujemy, następnie odcedzamy zalewę przez sito i gorącą zalewamy sałatkę. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
  • 3. Zapasteryzowane słoiki dokręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować