Sałatka jarzynowa w sosie pomidorowym, doprawiona curry.
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli (ewentualnie konserwowa)
280 g obranej i ugotowanej marchewki
80 g obranej i ugotowanej pietruszki
3 średnie ogórki konserwowe (150g)
Sos:
1 duża biała cebula (120g)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 - 2 łyżki octu 10%
3 łyżki wody
1 łyżka curry
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Sałatka jarzynowa inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na sos cebulę i czosnek posiekać - dusić 5 min na rozgrzanym oleju, mieszając. Nastepnie dodać wodę, ocet i koncentrat pomidorowy - jeszcze chwile dusić. Wystudzić. Marchewkę, pietruszkę i ogórki pokroić w kostkę i wymieszać z fasolą. Do warzyw dodać sos - wymieszać.
2.Jajka obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Całość wymieszać. Dodać przyprawy - ponownie wymieszać. Sałatkę włożyć do lodówki, by nabrała smaku.
Komentarze