Sałatka jadźki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotowujemy zalewę: wszystko wkładamy do garnka, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
2.Kapustę szatkujemy, solimy, odstawiamy na pół godziny i odciskamy.
Cebulę kroimy w piórka, zalewamy wrzątkiem i od razu odcedzamy.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Papryki słodkie i ostre oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki.
3.Wszystkie przygotowane warzywa mieszamy, dodajemy ostudzoną zalewę, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
4.Sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut.
Porady
Jeśli sałatkę wkładamy do dużych słoików, czas pasteryzowania należy wydłużyć do 40 minut.
Komentarze