1.Piersi kurczaka pokroić w 1-2 cm. kawałki, wymieszać je w misce z przyprawą gyros i 2-3 łyżkami oleju, aby całe mięso było pokryte przyprawą.
Odstawić mięso do lodówki na minimum godzinę, aby się zmarynowało - jeśli nie macie czasu, możecie pominąć ten krok.
Mięso smażyć na oleju, aż się zrumieni, a w środku będzie białe.
Na dno szklanej miski wrzucić pokrojone w kostkę lub piórka cebule.
Na cebulę wyłożyć ciepłe mięso - dzięki czemu cebula lekko namięknie i nie będzie taka ostra.
Teraz powierzchnię mięsa pokryć ulubionym ketchupem.
Na ketchup nałożyć pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe, dałam około 6 średniej wielkiej sztuk.
Potem wyłożyć osączoną z zalewy kukurydzę.
Przygotować sos czosnkowy, mieszając ze sobą majonez ze śmietaną (lub jogurtem), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiając solą, pieprzem i ziołami.
Sos wyłożyć na kukurydzę.
Poszatkowaną kapustę pekińską uklepać na wierzchu sałatki.
I jeszcze w formie skrótu warstwy sałatki zaczynając od dołu:
cebula
mięso
ketchup
ogórki konserwowe
kukurydza
sos czosnkowy
kapusta pekińska.
Komentarze