Sałatka gyros

5 (168 ocen)

  • 30 min

świetna imprezowa sałatka

  • 30 min

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    olej
    przyprawa gyros
    2 cebule czerwone lub białe
    kilka ogórków konserwowych
    puszka kukurydzy
    pół główki kapusty pekińskiej
    ketchup

    sos czosnkowy:
    pół słoiczka majonezu
    kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz, oregano, bazylia
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Sałatka gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka gyros 1. Piersi kurczaka pokroić w 1-2 cm. kawałki, wymieszać je w misce z przyprawą gyros i 2-3 łyżkami oleju, aby całe mięso było pokryte przyprawą.
    Odstawić mięso do lodówki na minimum godzinę, aby się zmarynowało - jeśli nie macie czasu, możecie pominąć ten krok.
    Mięso smażyć na oleju, aż się zrumieni, a w środku będzie białe.
    Na dno szklanej miski wrzucić pokrojone w kostkę lub piórka cebule.
    Na cebulę wyłożyć ciepłe mięso - dzięki czemu cebula lekko namięknie i nie będzie taka ostra.
    Teraz powierzchnię mięsa pokryć ulubionym ketchupem.
    Na ketchup nałożyć pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe, dałam około 6 średniej wielkiej sztuk.
    Potem wyłożyć osączoną z zalewy kukurydzę.
    Przygotować sos czosnkowy, mieszając ze sobą majonez ze śmietaną (lub jogurtem), przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiając solą, pieprzem i ziołami.
    Sos wyłożyć na kukurydzę.
    Poszatkowaną kapustę pekińską uklepać na wierzchu sałatki.

    I jeszcze w formie skrótu warstwy sałatki zaczynając od dołu:
    cebula
    mięso
    ketchup
    ogórki konserwowe
    kukurydza
    sos czosnkowy
    kapusta pekińska.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować