Sałatka Coleslaw

0 (0 ocen)

  • 20 min

Popularna sałatka obiadowa, jedna z tych, która zachwyciła mnie smakiem i prostotą wykonania. Pasuje właściwie do wszystkiego, ryb, mięs czy smażonych - pieczonych ziemniaków.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 3-4 porcje

    Kapusta biała - 1/2 główki
    Marchew - 1 sztuka
    cebula 1 sztuka
    Majonez - 3 łyżki
    Śmietana - 4 łyżki
    musztarda - 1 łyżeczka
    ocet jabłkowy 3 łyżki
    sól, pieprz do smaku ( po około1/2 łyżeczki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Sałatka coleslaw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie - te brzydkie liście. Przecinamy ja na pół i tą połówkę ponownie na pół. Wykorzystujemy ćwiartki - łatwiej złapać w rękę i poszatkować w takiej postaci.
    Szatkujemy kapustę, następnie marchewkę obieramy trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebule obieramy, kroimy w pióra lub także zetrzeć na tarce - dodajemy do kapusty i marchewki.
    Do kubka, lub miski wkładamy majonez, musztardę, śmietanę, ocet i przyprawy. Całość intensywnie mieszamy do momentu, aż połączą się składniki.
    Sos dodajemy do kapusty, mieszamy aby wszystko było nim pokryte.

Porady

Jeśli wolicie lżejszą wersje, użyjcie majonezu light, a śmietanę niskoprocentową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować