Sałatka Cezar

4.5 (195 ocen)

Bardzo popularna i szybka sałatka. Podana z sosem tym razem musztardowym ale proponuję czosnkowy, na pewno sałatka nabierze innego wyrazu.

Składniki:

  • mix sałat (albo sałata rzymska)
    1/2 czerwonej cebuli
    grzanki
    filet z kurczaka (usmażony na patelni grillowej)

    sos:
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 ząbek czosnku wyciśnięty
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    1 łyżeczka sosu Worcestershire
    1 żółtko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sos musztardowy

Sałatka cezar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składnik sosu wlewamy do misy blendera i miksujemy, aż do połączenia się składników. Doprawiamy solą i pieprzą. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia się.

    Filet doprawiamy ulubionymi przyprawami (sól, pieprz, papryka, czosnek), jeśli jest gruby to przecinamy na pół, opiekamy na patelni grillowej po obu stronach (do momentu, aż nie będzie surowy). Studzimy i dopiero tniemy na paseczki.

    Grzanki- kromki chleba smarujemy delikatnie masłem z czosnkiem, kroimy kromki w kostkę i opiekamy na suchej teflonowej patelni, aż się zarumienią.

    Na talerzu kładziemy sałatę, cebulę, polewamy ją sosem, kładziemy kurczaka i posypujemy grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować