Sałatka BIG MAC

4.46 (186 ocen)

Sałatka warstwowa, która przypadnie do gustu wszystkim hamburgerożercom :-))

Składniki:

  • 7 ogórków konserwowych
    3 cebule
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki keczupu
    2 łyżki gęstej śmietany (użyłam 18 %)
    200 ml majonezu
    1/2 łyżeczki cukru
    1 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo - wołowego w proporcjach pół na pół)
    1 sałata lodowa (mała)
    5 plasterków sera żółtego topionego
    4 bułki z sezamem do hamburgerów
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (186 ocen)

Sałatka big mac - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażyć na patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem i wystudzić. Sałatę drobno pokroić, trzy ogórki pokroić w plasterki. Bułki kroimy wzdłuż na pół, połówki z sezamem (górne) odkładamy, dolne kroimy w kostkę.
  • 2. Sos:
    Cebulę i cztery ogórki pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Dodać musztardę, majonez, śmietanę, keczup, cukier doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • 3. W szklanej misce układamy warstwowo:
  • * 4. - połowa bułek
  • * 5. - połowa sałaty
  • * 6. - połowa sosu
  • * 7. - połowa mięsa
  • * 8. - plastry sera
  • 9. - reszta bułek
    - reszta sałaty
    - reszta sosu
  • * 10. - plasterki ogórków
  • 11. - reszta mięsa
  • * 12. - górna część bułek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Mięso Sałata Ser żółty Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować