sałatka buraczano-selerowa

0 (0 ocen)

doskonała do mięs

Składniki:

  • 50 dag buraków
    50 dag selera korzeniowego
    1 kwaskowate jabłko
    100 ml majonezu
    50 ml gęstego jogurtu naturalnego
    2 łyżki chrzanu lub musztardy sarepskiej
    Sok z cytryny
    Sól, pieprz

Sałatka buraczano-selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki i seler umyć, oddzielnie ugotować łupinach, aż będą miękkie, ostudzić, obrać. Warzywa i jabłko zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, lub pokroić w bardzo cienkie paseczki.
    Nie mieszać ze sobą!
    Majonez połączyć z jogurtem, chrzanem lub musztardą i sokiem z cytryny.
    Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Połowę sosu wymieszać z rozdrobnionymi burakami, dodać połowę jabłek.
    Resztę sosu wymieszać z selerem i resztą jabłek.
    Na dużym półmisku ułożyć buraki i seler, na przemian paseczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy