Sałatkę Waldorf po raz pierwszy podano w 1893 roku w hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku. Pierwotnie składała się jedynie z jabłka, selera, orzechów i specjalnego sosu. Z biegiem czasu jej skład ulegał licznym zmianom - a oto moja wersja:)
25 min
Składniki:
4-5 łodyg selera naciowego
100 g brązowego ryżu
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Sałatka a la waldorf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Seler myjemy i kroimy w kostkę. Tuńczyka odcedzamy. Następnie wkładamy wyżej wymienione składniki do miski, dodajemy orzechy włoskie, mieszamy.
Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem i przyprawami, dodajemy do miski z sałatką. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Komentarze