Sałatka "Ognisty podmuch"

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybka sałatka dla wielbicieli pikantnych dań.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat (z biedronki)
    1 filet z kurczaka
    1 opakowanie sera z chili firmy Patios(z biedronki)

    Marynata do kurczaka:
    1 łyżka oregano
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka papryki ostrej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka sosu tabasco (czerwonego)

    Sos do sałatki:
    5 łyżek ketchupu pikantnego
    1 łyżka sosu tabasco
    4 łyżki napoju pomarańczowego

Sałatka "ognisty podmuch" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski o długości mniej więcej 4 cm.
    Przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie składniki w misce. Do miski wrzucamy pokrojony filet z kurczaka i mieszamy tak, aby każdy kawałek kurczaka został obtoczony w marynacie. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos, łącząc wszystkie składniki. Sałatę wkładamy do miski. Kostki sera i chili odcedzamy z zalewy i wkładamy do miski.
  • 3. Kurczaka smażymy na patelni. Studzimy. Dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i polewamy sosem.

Porady

Żeby sałatka nie była tak pikantna, możemy pominąć w sosie tabasco.

Komentarze

Podobne przepisy