sałatka ogórkowa na zimę

4.5 (187 ocen)

przywołuje smak lata w zimowe dni

Składniki:

  • 4 kg sporych ogórków
    8 cebul,
    4-8 papryki czerwone,
    1 kilogram marchwi,
    2 główki czosnku

    na zalewę

    3 szklanki wody,
    0,5 - 1 szklanka octu,
    0,5 szklanki cukru,
    2-4 łyżek soli,
    2,5 łyżeczki kurkumy,
    10 ziarenek pieprzu,
    3 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka ogórkowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy połączyć i zagotować
  • 2. Przede wszystkim warzywa dokładnie myjmy, potem ogórki ze skórką szatkujemy na szatkownicy, cebulę kroję w półplasterki (żeby było szybciej też można użyć szatkownicy), marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, czosnek kroimy w plasterki, a paprykę w mniej więcej 3 - 4 cm paseczki.
    Warzywa łączymy z zalewą i gotuję 10 - 20 minut.
  • 3. Warzywa łączymy z zalewą i gotuję 10 - 20 minut.
  • 4. Potem wkładamy do dobrze niewielkich słoików, do każdego słoika dolewamy łyżkę oleju, dobrze zakręcam i pasteryzujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować