Malinowa pychotka pod pierzynką.

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jest pyszna i sycąca. Mój mąż ją uwielbia.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • • 100g ryżu
    • 500 ml mleka
    • 250 g świeżych malin
    • 2 jajka +3 białka
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • ¼ kostki masła + 1 łyżka
    • 1 szklanka cukru + 1 łyżka
    • Szczypta soli

Malinowa pychotka pod pierzynką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Mleko zagotować z dodatkiem szczypty soli, 1 łyżki cukru i opakowania cukru waniliowego. Wsypać ryż i gotować około 20 minut, po czym zdjąć garnek z ognia.
    • ¼ kostki miękkiego masła utrzeć z 2 łyżkami cukru.
    • Żółtka jajek oddzielić od białek i po jednym dodawać do masła, cały czas ucierając.
    • Ostudzony ryż połączyć z masą jajeczno-maślaną.
    • Białka z 2 jajek ubić z 2 łyżkami cukru i ostrożnie dodać do ryżu.
    • Maliny opłukać pod bieżącą wodą.
    • Formę żaroodporną wysmarować 1 łyżką masła. Na dno wysypać maliny, a na nie wyłożyć ryż. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
    • Pod koniec pieczenia ubić 3 białka z pozostałym cukrem. Pianę wyłożyć na zapieczony ryż. Formę ponownie włożyć do piekarnika i piec do zrumienienia wierzchu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy