Sałatka na zimę z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie dokładnie myjemy i zcieramy na tarce
o dużych oczkach . Solimy 4 łyżkami soli i odstawiamy na 2-3 godziny.
Cebulę kroimy w piórka , zasypujemy 2 łyżkami soli i także odstawiamy
na 2-3 godziny . Po tym czasie warzywa odsączamy i łączymy razem .
Dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną paprykę .
Z podanych składników zagotowujemy w garnku zalewę.
Gdy cukier się rozpuści dodajemy przyprawy . Gorącą zalewą zalewamy
warzywa i odstawiamy na kolejne 3 godziny. Następnie przekładamy sałatkę do wcześniej wyparzonych słoików razem z zalewą . Do każdego słoika wkładamy po 1 listku laurowym i nalewamy po 1 łyżce oleju . Mocno zakręcamy . Pasteryzujemy 20-30 minut .
Komentarze