Sałatka na ciepło ze smażonych kurek

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Mój pomysł to sałatka na ciepło ze smażonych kurek ze szparagami i plastrami grillowanej ośmiornicy

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurki: 600 gramów
    - dymka ze szczypiorkiem: 3 sztuki
    - oliwa z oliwek: 50 mililitrów
    - czosnek (posiekany): 3 ząbki
    - białe wino: 50 mililitrów
    - masło cytrynowe: 2 łyżki
    - szparagi (białe, główki): 12 sztuk
    - szparagi (zielone, główki): 12 sztuk
    - pomidory (bez skóry i nasion): 100 gramów
    - koperek: 1 pęczek
    - tymianek (gałązki): 5 sztuk
    - ośmiornica (ugotowana): 200 gramów
    - bukiet sałat (ulubione): 200 gramów
    - kiełki (ulubione): 80 gramów
    - pestki słonecznika: 1 łyżka
    - parmezan: 50 gramów
    - Sól, grubo mielony czarny pieprz, pieprz cytrynowy do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka na ciepło ze smażonych kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę dymkę, dodać oczyszczone i umyte kurki. Po chwili wrzucić czosnek, wlać białe wino i dodawać kolejno masło cytrynowe, posiekany szczypior i koperek. Kurki doprawić świeżym tymiankiem, solą i grubo mielonym pieprzem, a następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i główki szparagów.
  • 2. Sałaty porwać, wymieszać z kiełkami i ułożyć na talerzu.
  • 3. Ośmiornicę oprószyć pieprzem cytrynowym, chwilę grillować i pokroić w plastry.
  • 4. Gorące smażone kurki ułożyć na sałacie z kiełkami. Na nich umieścić plastry grillowanej ośmiornicy. Przed podaniem sałatkę posypać pestkami słonecznika i płatkami tartego parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Ośmiornica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować